Ambassade en Consulaten van België in Frankrijk
Home Consulaire diensten Diversen Rijbewijs - Frankrijk

Rijbewijs - Frankrijk

Opmerking vooraf : de Belgische ambassade of consulaten zijn niet bevoegd voor de afgifte/verlenging/vervanging e.d. van rijbewijzen.

Als Belg die in Frankrijk woont heeft u twee mogelijkheden :

  • ofwel uw Belgische rijbewijs behouden ;
  • ofwel het omwisselen tegen een Frans rijbewijs van dezelfde categorie (enkel A3 of B).

Het Belgische rijbewijs categorie "B" is erkend en geldig in Frankrijk zonder enige formaliteit, ongeacht de datum van afgifte. De omwisseling tegen een Frans rijbewijs is niet meer verplicht sedert 01/03/1999. Zie echter de melding "Belangrijk!" hieronder.

Voor alle andere categoriëen (motorfiets vanaf 125cc, vrachtwagen...) gelden bijzondere regels. Informeer hieromtrent bij uw "Préfecture". Om de geldigheid van het rijbewijs voor deze andere categorieën te behouden, moet de bestuurder de Franse wetgeving volgen die hiertoe bepaalde proeven en periodieke medische onderzoeken voorschrijft.

 

Belangrijk!
  • Als u uw Belgische rijbewijs behouden heeft, dan kan u geen duplicaat bekomen in geval van verlies of diefstal.
  • Als u uw Belgische rijbewijs behouden heeft moet u het echter verplicht omwisselen tegen een Frans rijbewijs indien u een overtreding begaat waarvoor volgens het Franse stelsel punten worden ingetrokken.
  • De omwisseling van een rijbewijs is ook vereist als het niet meer conform is : niet gelijkende of vervaagde foto, beschadigd of onleesbaar geworden document, enz. Dit is een universele regel.
  • Het Belgische rijbewijs bekomen in ruil voor een rijbewijs dat afgeleverd werd door een niet-Europese lidstaat wordt niet automatisch erkend. U moet het uiterlijk een jaar na uw vestiging in Frankrijk tegen een Frans rijbewijs omwisselen. Na deze termijn moet u verplicht alle proeven afleggen om een Frans rijbewijs te behalen.
Procedure om uw Belgisch rijbewijs om te wisselen voor een Frans rijbewijs:

https://www.service-public.fr/particuliers/vosdroits/F1758

Procedure om een verloren/gestolen rijbewijs te laten vervangen :

https://www.service-public.fr/particuliers/vosdroits/F31971

Procedure om een internationaal rijbewijs aan te vragen :

https://www.service-public.fr/particuliers/vosdroits/F11534