Legalisatie en voor eensluidend verklaarde kopieën

  1. Laatst bijgewerkt op

De dienst visa en legalisatie beantwoordt uw vragen, bij voorkeur per e-mail (paris.visa@diplobel.fed.be). Gelieve het document te legaliseren in bijlage van uw mail toe te voegen. Verklaar ook de reden voor de legalisatie.

Een document dat in het ene land officieel en legaal is, is dat niet automatisch in het andere. Veel documenten moet u daarom eerst laten legaliseren, om ze over de grens te kunnen gebruiken.

De legalisatie slaat op de controle van de oorsprong van een document. Legalisatie is een officiële bevestiging dat de handtekening van de ambtenaar die een document ondertekende, of het zegel of de stempel op het document, echt is.

Niet enkel de handtekening van degene die het stuk afgaf wordt gelegaliseerd maar bij uitbreiding wordt ook de handtekening van een legaliserend ambtenaar gelegaliseerd. Elke handtekening, elk zegel of elke stempel wordt gelegaliseerd door diegene die daarvoor bevoegd is en die de handtekening, het zegel of de stempel kent. Dit verklaart waarom vaak verscheidene legalisaties - in een welbepaalde volgorde - nodig zijn.

Een land kan aangesloten zijn bij een legalisatieverdrag dat afspraken bevat over hoe landen elkaars officiële documenten accepteren. Een groot aantal landen is aangesloten bij het “Apostilleverdag” van Den Haag van 5 oktober 1961. Er is dan maar 1 legalisatie nodig door middel van een apostillestempel.

Vragen en antwoorden over legalisatie van documenten

Voor de legalisatie vanuit het buitenland kunt u ook steeds de website raadplegen van onze vertegenwoordiging ter plaatse: Belgische ambassades en consulaten in het buitenland

Om uw vraag te verfijnen, kunt u ook de Zoekcriteria gebruiken.
 

Legalisaties en voor eensluidend verklaarde kopieën


Frankrijk en België zijn verbonden het Verdrag van Brussel (25 mei 1987) betreffende de afschaffing van de legalisatie van akten in de Lidstaten van de Europese Gemeenschappen. Publieke aktes afgegeven door de Franse overheid of een Franse instantie moeten niet gelegaliseerd worden om gebruikt te worden in België.

Als het aktes betreft komende van een ander land dan Frankrijk, raden wij u aan om de website van het FOD Buitenlandse Zaken te consulteren om te weten welke procedure u dient te volgen:

We trekken ook uw aandacht op het feit dat zowel in België als in Frankrijk de aflevering van voor eensluidend verklaarde kopieën grotendeels is afgeschaft. Vaak volstaat een simpele fotokopie van goede kwaliteit.

Als er toch een voor eensluidend verklaarde kopie nodig is, kan een consulaat-generaal of een consulaat geen documenten voor eensluidend verklaren als deze niet in eerste instantie door hun diensten werd afgegeven. U dient zich altijd te wenden tot de administratie, organisme, bedrijf, school die het originele document heeft afgegeven om een voor eensluidend verklaarde kopie te bekomen.